štvrtok 27. septembra 2012

Úprava signálu z fotonásobiča


   Na príjem, alebo lepšie povedané detekciu optického žiarenia s nízkou intenzitou je jednoznačne najvýhodnejší fotonásobič (PMT - Photomultiplier). Jeden z problémov, ktorý Vám môže vyčariť vrásky na tvári je fakt, že získaný signál bude voči zemi gradovať k záporným hodnotám. Je to dane konštrukciou PMT. Napájanie okolo -1700V je privedené na katódu PMT. Anóda je uzemnená cez sústavu odporov (+ prepínač, ktorý umožňuje meniť signál v úrovni +/-3dB). Úbytok napätia na týchto odporoch je užitočný signál avšak nevhodný pre spracovanie AD prevodníkmi. Na spracovanie signálu som použil operačný zosilovač TLC272 vhodný pre unipolárne napájanie. U1A slúži ako zosilovač 3:1. U1B je iba využitá druhá polovička TLC272 ako oddelovač. Kondenzátorom som sa snažil vyhnúť z dôvodu merania (realtime FFT) signálu procesorom STM32F103. Vo výstupnej vetve pre audio rekordér/odposluch by som ho však doporučil použiť. Potenciometer je linearný, čo nie je moc vhodné, ale s hodnotou 1M sa mi nepodarilo zakúpiť. Zo skúsenosti viem, že je takmer zbytočný. Zapojeniu PMT (dynódovým odporom) sa tu venovať nebudem. Je potrebné dodržať zapojenie, hodnoty odporov a pracovné napätie ktoré odporúča výrobca.


Dôležité upozornenia: 
   Súčiastky R11, R5, R2, C1, C2 odporúčam spájkovať priamo na prepínač. Uzemnenie R2 a prepínača SW1 je vhodné spraviť dôsledne. Pri prerušení uzemnenia hrozí poškodenie adaptéra a zariadení za ním. Pri práci s PMT buďte opatrnní. Práca s vysokým napätím môže ohroziť Váš život!

Autor nezodpovedá za škody spôsobené používaním informácií získaných z týchto stránok a všetko riziko s tým súvisiace znáša používateľ, návštevník.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára