utorok 11. septembra 2012


Dnes o 0:05 UTC bolo plánované vypustenie mikrosatelitu z ISS.  Zatiaľ žiadne informácie nemám k dispozícii. 

O projekte NIWAKA

Univerzita FIT v Japonskom meste Fukuoka vyvinula experimentálny mikrosatelit.
Otec projektu, Tanaka, profesor počítačovej vedy a inžinierstva a riaditeľ Fukuoka Institute of Technology verí, že znovu vzbudí záujem verejnosti o kozmické technológie a vesmír.
Mikrosatelit o rozmere 10x10x10 centimetrov, ktorý váži len 1,33 kg, pokrstil tradičný komik a maska ​​ústavu Niwaka. Spolu so štyrmi ďalšími mikrosatelitmi bol NIWAKA dopravený na ISS  japonskou raketou Konotori v júli tohoto roku. Astronaut Akihiko Hoshide uvoľní päť mikrosatelitov pomocou robotického ramena. Niwaka bude obiehať Zem po dobu 100 dní a získavať energiu zo solárnych panelov. Stabilizácia mikrosatelitu je riešená pomocou neodymového magnetu.
Niwaka má dva ciele: 
Hlavným cieľom je prenos obrazu pomocou vysoko-rýchlostnej dátovej linky na základňu Fukuoka Institute of Technology.
Na mikrosatelite sú umiestnené dve kamery. Jedna smerom na sever a druhá na juh. Každých 10 sekúnd ukladajú striedavo 20 obrázkov. Celý záznam sa potom odvysiela počas preletu nad Japonskom.
Druhým cieľom, ktorý je potrebné spomenúť je experiment s optickou komunikáciou. Niwaka ma na strane smerujúcej k zemskému povrchu 82 LED diód s pulzným výkonom 220W. Prelet bude možné pozorovať voľným okom a  pomocou vhodného fotoaparátu na statíve a dlhej expozície zaznamenať správu, ktorú satelit vykreslí v morzeovom kóde na oblohu "Ahoj toto je Niwaka Japan". Optický signál ma ešte namodulované datá. Pomocou pozemských optických prijímačov je možné správu spracovať aj elektronicky, čo je práve mojim cieľom.
Pripravujem ešte jeden experiment spolu s profesorom Tanakom, ale o tom napíšem neskôr. 
Robo OM1LD
www.foton.sk
sponzor: www.qproducts.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára